Lekker Sapje - Wijn voor mensen met humor Wijnwebwinkel Duitse, Oostenrijkse, Portugese en Spaanse (biologische) wijnen

Ga direct naar hoofd-inhoud »

Doorzoek site

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Mijn wijnmandje

U hebt niets in uw wijnmandje.

Producten vergelijken

Nog niets geselecteerd.

Over lekkersapje
Over lekkersapje
Biologische wijn
Gratis bezorging
 

U bent momenteel op:

Zin en onzin over biologische wijn.

Sinds 2012 heeft de EU de term biologische wijn goedgekeurd en aan regels gebonden. Voorheen was er alleen wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. De vraag naar biologische, biodynamische en zg. 'natuurlijke' wijn stijgt. Er zijn al wijnmakers die het paard weer van stal hebben gehaald en de zware tractor op Marktplaats zetten.

Hoe zit het nou?

Voordat een wijnboer het logo van bijv. Demeter of Ecovin of het etiket mag zetten moet hij of zij voldoen aan een heleboel eisen en een smak geld betalen voor de certificering. Veel kleinere wijnboeren werken daarom wel biologisch maar zonder certificaat. Bovendien zijn er regels waarbij je vraagtekens kunt zetten wanneer je alles in ogenschouw neemt bij het totale wijnmaakproces. Zo mogen of zelfs moeten biowijnmakers toch sproeien met kopersulfaatoplossingen tegen ziektes. Dat brengt zware metalen in de grond... Dit is in de wijnwereld beter bekend als Bordeause pap, herkenbaar aan de kopergroene kleur op de wijnbladeren. Het vreemde is dat veel certificeerders biowijnboeren zelfs voorschrijven dat ze alleen met Bordeauxe pap moegen sproeien! Ze gebruiken dit natuurlijk zo min mogelijk. Maar als het warm en vochtig is, ontkomen ze er echt niet aan. Anderen (zoals ons wijnhuis Storr) kiezen daarom voor biologsich afbreekbare middelen zonder zware metalen en zonder de noodzaak die met een dieselslurpende tractor uit te rijden. Dat scheelt ook grondverdichting door het gewicht daarvan. In Duitstalige landen noemen ze op deze duurzame manier van werken 'naturnah', dichtbij de natuur.

Biowarfare

De wijnranken worden bedreigd door vele plantenziektes. Hoe gezonder de plant, hoe meer weerstand hij heeft. De wijnmaker helpt de plant daarbij door biowarfare; het gebruik van andere planten en insecten die de bad guys geen kans geven. Je kunt bijv. kruiden planten tussen de ranken die insecten aantrekken die de ziektebrengers opeten. Andere truc is het ophangen van lokdozen voor schadelijke insecten waarmee je de mannetjes wegvangt zodat er minder/geen nageslacht komt. Ook handig, biedt vogels die die insecten eten betere nest- en broedplaatsen door de juiste bomen en struiken in de buurt. En i.p.v kunstmest kun je stikstofbinders planten die zo zorgen voor voldoende voedsel voor de wijnranken.

Natural wines, hit of shit?

Ze kunnen wat stalligs hebben die natuurlijke wijnen. Natuurlijke wijn: wijn waaraan geen of nauwelijks sulfiet is toegevoegd. Vaak hebben deze wijnen een aparte smaak, meestal door oxidatie. Ze worden op eeuwenoude manier gemaakt. Druiven met sap in een grote amphoor bijvoorbeeld. Deksel erop en na 3 maanden maar eens kijken of 't wat is. De wijnboer moet extreem schoon werken om de wijn stabiel te houden in de fles. Overigens maken druiven en gisten zelf altijd wat sulfiet aan, dus het zit er in feite altijd wel (een beetje) in. Wist u trouwens dat in een zak chips veel meer sulfiet zit dan in wijn?

Ok, dus?

Als je het goed en echt duurzaam wilt doen, moet je het hele proces bekijken, dus bijv. ook naar flesgewicht, vervoer, verpakking, water- en energiegebruik bij het wijnmaken etc. Het laatste woord is hier zeker niet over gezegd en wij pleiten uiteraard voor zo duurzaam mogelijke wijnen. Het aanbod van Lekker Sapje is daar dan ook op gebaseerd. Bij wijn transporteren compenseert de vervoerder de CO2-uitstoot.

Laatste nieuws: er komt een vervanger voor sulfiet op de markt. Zodra er meer bekend is, melden we dat natuurlijk.

Meer informatie o.a. op www.biologica.nl

 Dit is het nieuwe logo voor biologsiche wijnen uit de EU. Vanaf de oogst uit 2012 mag het op het etiket staan.eu-logo-biologische-producten