Lekker Sapje - Wijn voor mensen met humor Wijnwebwinkel Duitse, Oostenrijkse, Portugese en Spaanse (biologische) wijnen

Ga direct naar hoofd-inhoud »

Doorzoek site

Categorieën

Tags

Recente Artikelen

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Mijn wijnmandje

U hebt niets in uw wijnmandje.

Producten vergelijken

Nog niets geselecteerd.

Over lekkersapje
Over lekkersapje
Biologische wijn
Gratis bezorging
 

U bent momenteel op:

Door Bernd Weeke 9 april 2017 Geen reacties

Ontdek onze nieuwste wijnen en proef nieuwe jaargangen. Op 2e Paasdag 17 april presenteren de Geluksdruif en Lekker Sapje weer zo'n 50 wijnen uit klassiek Europa.

Waar: bij openhaardenwikel Otto Vuur, Haarlemmerstraat 293 in Leiden. Van 2 tot 5.

Door Bernd Weeke 24 augustus 2016 Geen reacties

Vrijwel tegen Slowakije aan zwoegt Herbert Zillinger in zijn wijngaarden. Wat 'n harde werker dit! Hij maakt zeer mooie biologische wijnen en wil nog een stapje verder gaan met diodynamie. Maar nu al mag je zijn wijnen in de categorie hemels plaatsen. Top wijnschrijvers zoals Jancis Robinson en Jens Priewe steken de loftrompet. Bij mij vind je nu 3 van zijn wijnen: de rode Zweigelt Horizont, de single vineyard wijnen Vogelsang Grüner Veltliner en de In Haiden Traminer. Kosten wat maar dan ben je ook wel heel erg goed onder de pannen!

Vogelsang Grüner Veltliner, Herbert Zillinger, OostenrijkZweigelt Horizont, Herbert Zillinger, Oostenrijk, droge rode wijnIn Haiden Traminer, Herbert Zillinger, Oostenrijk, droge witte wijn

Door Bernd Weeke 17 juni 2016 Geen reacties

Als Vinoloog van het Jaar 2016 moet ik natuurlijk mijn eer hooghouden. Niet meedoen was geen optie. Twee eerdere voorrondes in Harderwijk en Breda heb ik laten lopen. Nog één kans dus slechts. Erop of eronder.

 

In Maarn trof ik de ususal suspects naast ook nieuwe gezichten. Het nieuwe beleid om meer deelnemers te trekken is redelijk gelukt begrijp ik van de organisatie. Master of torture Cees van Casteren licht de gang van zaken toe. Om 8 uur staar ik naar 12 wijnen, 4 witte, 4 rode en een bontgetinte serie van 4, ongetwijfeld de dessertwijnen. Aan de slag.

 

Iedereen heeft een proefformulier waarop je je bevindingen kunt aangeven. Van kleur naar geur naar smaak en afdronk, met daarbij voor elk onderdeel details zoals helderheid, zuiverheid, ontwikkeling, houtgebruik, tannines, zuren en alcohol. Handig.

 

De eerste 5 vragen gaan over de 4 witte wijnen, die horen dus bij elkaar. Eerst maar even kleur en geur van elke wijn noteren en daarna proeven. De eerste wijn is vrij geel, de andere 3 zijn bleekgeel. Wijn nr. 1 heeft duidelijk hout, veel hout. Dus vanille, toast en rook. Daaronder zit de wijn met volgens mij rijpe appel en peer. Ik denk meteen: Chardonnay. En velen met mij zo blijkt later.

Wijn nr. 2 is wat laf en neutraal hoewel de eerste geur op Riesling lijkt. Geen idee eigenlijk.

Wijn 3 en 4 zijn vrij duidelijk, Riesling-tonen, trropisch fruit en hoge zuren. Wijn 3 heeft zelfs wat goût de pétrol.

Dan de vragen. Het zijn 2 cépages (druivenrassen) en 2 komen uit de Nieuwe Wereld en 2 uit de Oude Wereld. Ok.

Van wijn 1 wil Cees de druif weten. Ik zeg Chardonnay. Omdat 3 en 4 volgens mij duidelijk Riesling zijn is 2 dus ook Chardy en dat is vraag 2. Vraag 3 luidt: komt wijn 4 uit de Oude of de Nieuwe Wereld? Ik vind Oude Wereld: m.n. door de hoge zuren en ik denk aan een koeler klimaat. Dat geef ik dus op bij vraag 4. Maar ja, koele klimaten vind je ook in de Nieuwe Wereld... Vraag 5 tenslotte luidt: welke wijn hoort bij nr. 4 qua herkomst. Dat is volgens mij wijn 1, ondanks de ‘Australische” bak hout heeft hij toch een mooie zuurbalans en elegantie.

Pff, wit zit erop. Gelijk maar even de goede antwoorden: Wijn 1 en 2 zijn geen Chardy’s maar Viognier! Bij wijn 2 had je dat wel kunnen proeven; rondheid, bloesem, perzik maar bij wijn 1 moest je goed zoeken. Niemand had dit goed! Wijn 3 en 4 zijn inderdaad Rieslings, 4 komt uit de Elzas.

 

Op naar rood. Ook weer 4 wijnen en 5 vragen. Ook nu weer 2 uit de Oude en 2 uit de Nieuwe Wereld. Twee zijn monocépages, de andere een klassieke blend. Als je de eerste vraag fout hebt, telt dat vaak gelijk door naar de andere vragen. Ja, de wedstrijd moet wel hoog niveau hebben natuurlijk. Ook nu kijk en ruik ik eerst.

Wijn 5 is paarsig rood, wat mat, met geuren van zwart fruit, hout en ook wat paprika, Hij is droog en wat branderig. Tannines zijn relatief hard maar wel rijp. Ik vermoed cabernet of syrah uit een warm klimaat. Wijn 6 is naast prachtig ook snel duidelijk: witte peper, kersen, pietsie vegetaal, stevige tannines, wel rijp, mooie zuren. Dit moet syrah zijn, waarschijnlijk Noord-Rhône. Wijn 7 dan. Ook paarsig rood maar met een vreemde medicinale geur, inkt en grafiet, hout en wat paprika. Ook weer tannines, pruim, tabak en leer. Kan er geen chocola van maken. Wijn 8 heeft ook iets medicinaal, duidelijk paprika, hout en inkt. Lijkt qua mondgevoel en structuur op 6 maar wijst richting cabernet... Mmm, hier kom ik niet goed uit.

Ik geef aan dat wijn 6 en 8 bij elkaar horen als de cépagewijnen en 5 en 7 als de blends.

Mooi niet helaas, 5 en 6 zijn syrah, 7 en 8 zijn blends (8 is klassieke Bordeaux en 7 is iets Zuid-Afrikaans). Maar de druif van de monocépage heb ik goed (syrah) en ook de vraag wat de Australische wijn is (5).

 

Tot slot de dessertwijnen.

Allemaal anders van kleur: bruinrood, colabruin, lichtgeel en paarsroze. Allemaal anders van geur: portig, malaga/madeira, beerenauslese en de laatste is een raadsel. Snoepig, muskaat maar hij is rood... Van elke wijn wordt gevraagd of hij versterkt of onversterkt is. Wijn 9 heeft hoog alcohol, dit is een tawny port. Wijn 10 ook wel veel alcohol met maggi, dadel en vijgen. Groene rand. Zou een madeira kunnen zijn, heeft ook best wat zuren. In ieder geval versterkt. Wijn 11 is heldergeel, mooi zoetzuur en tropisch fruit. Ik vermoed iets Duits, onversterkt. De laatste heeft best wat alcohol, ook zoet en zuur en een heel snoepig-fruitige neus. Macvin uit de Jura? Die zou wat meer grappa-tonen en alcohol moeten hebben.

Plots begint het te dagen: dit is de Elysium van black muscat uit de VS! Populair in menig restaurant maar al jaren niet meer geproefd. Dat blijkt juist. De Duitser was toch een Sauternes-achtige, een Saussignac (Bergerac) met botrytis. De madeira blijkt een mavrodaphne te zijn, ook al eeuwen niet meer geproefd.

 

Het zit erop. We kijken even naar België-Italië maar al snel mogen we weer naar binnen.

Cees geeft aan dat de eerste Viognier wel wat atypisch was door al het hout. Een voor een worden de vragen beantwoord en stijgt de spanning. Toch weer de nodige proef- en denkfouten gemaakt, vooral bij rood dus. Er zijn 4 deelnemers die 10 van de 15 punten hebben gescoord. Ik zit daar niet bij. Ben ik uitgeschakeld? Nee, ik heb 11 punten. Het soepje ter afsluiting smaakt goed!

 

Bernd Weeke, RV

Vinoloog van het Jaar 2016 en wijnimporteur (Lekker Sapje - Wijn voor mensen met humor).

 

Door Lekker Sapje 13 juni 2016

In het Perswijn nummer van juli 2016 krijgen de rode wijnen van Storr elk 4 sterren. Het hoogst is 5 sterren. Een mooie score dus voor deze superaardige wijnmaker uit Rheinhessen. Storr was ons 1e Dtuise wijnhuis en is dus al jaren een vaste waarde in ons assortiment. Zoek op Portugieser, Dornfelder en Acolon barrique voor de wijnen, de reviews staan bij elke wijn vemeld.

Portugieser, Storr, Rheinhessen droge rode wijnDornfelder, Storr, Rheinhessen, droge rode wijnAcolon barrique, Storr, Rheinhessen droge rode wijn houtgerijpt

Door Bernd Weeke, Vinoloog van het Jaar 2016 5 mei 2016 Geen reacties

Hilary Akers schrijft over eten en drinken in het FD. In het supplement FD Persoonlijk van 30 april 2016 schrijft ze o.a.: Fris, elegant sap. Spannend, mysterieus en ingetogen, met houtrijping die prachtig door de wijn is verweven.

Waarvan akte!

Graciano review Hilary Akers in het FD

Door Bernd Weeke 19 november 2014 Geen reacties

Kom ook naar het WineWeekend in Rijswijk, komend weekend 22 en 23 november.

Wij staan er op stand B03 met een stuk of 10 mooie winterwijnen. Ter plekker te bestellen met leuke kortingen ;-) Kijk www.wineweekend.nl voor meer info. Locatie: De Broodfabriek, Volmerlaan 12 2288GD Rijswijk

 

Mallaura droge rode Spaanse wijn uit Valencia

Door Lekker Sapje 29 mei 2014 Geen reacties

We kennen allemaal MTV Unplugged. Voor Toten Hosen fan, muzikant en begenadigd wijnmaker Martin Tesch was het dus volkomen logisch zijn wijn Riesling Unplugged te noemen. In goed Duits zegt hij het zo: "For rock and pop music, the term ‘unplugged’ stands for acoustic musical performances that allow the performer to reach the audience in a personal and intimate manner. With the electronic amplification and distortion switched off, the musicians are forced to develop a pure sound. In the age of mechanical reproduction and mass produced goods, the “Unplugged” principle stands for the attention to craftsmanship and technical skills, and the recognition that not every innovation and new trend automatically makes music better. At Weingut Tesch, we have embraced this philosophy within own medium: Riesling. The white peach nose is contained within a finely woven net of acidity. Racy, refined and refreshing on the palate, the wine is a testament to the philosophy: pure, honest and dry." Klinkt gut, nicht?

Variatie in bodems geeft verrassende Rieslings

Het interessante van de Nahe (tussen Moezel en Rijn) is de enorme variatie in bodems. Voor Tesch een uitgelezen kans om een serie Lagenweine van Riesling te maken met elk een eigen karakter. Op 3 naast elkaar liggende heuvelruggen maakt hij 5 verschillende Rieslings, elk met een andere bodem. Zo heeft de Löhrer Berg een leembodem die een rijke stijl geeft. De Karthäuser heeft rode zandsteen; deze Riesling wijn is krachtig, spannend en mineralig.

Lefgozer Tesch

Tesch' vader maakte de klassieke, feinherbe en dus zoetere stijl wijnen. Martin brak daar radikaal mee en ging voor een moderne, zuivere stijl. De nadruk ligt op spanning en mineraliteit, die wat ongrijpbare omschrijving van smaken die typisch zijn voor Riesling (en bijv. ook voor Chenin blanc en Grüner Veltliner). In combinatie met de fantastiche Riesling-zuren zorgt dat voor echt bijzondere wijnen. Tesch verloor door deze koerswijziging zijn oude klanten en moest in feite opnieuw beginnen. Maar het resultaat mag er zijn; in 2012 werd hij zelfs Winzer des Jahres. Nu vindt je zijn Unplugged op jazz- en rockfestivals waar een nieuwe generatie wijnliefhebbers volop geniet van topdruif Riesling.

Riesling Unplugged droge witte wijn Tesch NaheRiesling Löhrer Berg Tesch Nahe droge witte wijnRiesling Karthäuser droge witte wijn Tesch Nahe

Door Lekker Sapje 12 mei 2014 Geen reacties

Vanaf donderdagavond tot en met zondagavond wordt het Amstelpark in Amsterdam weer omgetoverd in een culinair festijn. Ook Lekker Sapje staat weer op Taste of Amsterdam. Kijk op tasteofamsterdam.nl voor de details en bestel daar je kaarten.

Print deze blogpost en laat hem zien, dan krijg je een 2e glas Verdejo (wit) of Mallaura (rood) cadeau.

Gelukkig wordt het weer mooier weer, dus kom en laat je smaakpapillen volop genieten!

Verdejo droge witte wijn uit Spanje

Mallaura droge rode Spaanse wijn uit Valencia

Door Bernd 9 april 2014 Geen reacties

Vergeet die meubelboulevard en kom maandagmiddag 2e Paasdag gezellig wijn proeven! Tussen de open haarden bij Otto Vuur in de Haarlemmerstraat 293 in Leiden. U bent welkom van 14 tot 17 uur. De toegang is 5,-. Die krijgt u retour als u meer dan 6 flessen bestelt.

Door LekkerSapje 22 oktober 2013 1 reacties

Kom zondagmiddag 1 december naar de wijnmarkt All that wine and jazz in het Bimhuis in Amsterdam. Met als je wilt aansluitend concert van het Tony Malaby Tubacello Quartet. Er staan zo'n 50 wijnen open van Wijnen uit de Elzas, Good Grapes, De Geluksdruif en uiteraard Lekker Sapje. Je kunt ter plekke bestellen en je krijgt alles in 1 keer met 1 factuur thuisbezorgd. Dat worden fijne Feestdagen!

Wijnmarkt open vanaf 13.00 uur. Toegang € 24 (wijnmarkt + concert), € 10 (alleen wijnmarkt). Kaarten kun je bestellen bij het Bimhuis.

Bekijk hier een impressie (opgenomen in Lantaren/Venster).